Aardbeien

Aardbeien

De aardbei is één van de populairste fruitsoorten. Of ze nu worden gekweekt in uw eigen tuin of vers worden gekocht in de supermarkt, de aardbei is bij jong en oud geliefd. Verse aardbeien zijn niet alleen heerlijk van smaak, ze zijn ook leuk om te kweken en daarbij bevatten ze nauwelijks calorieën, waardoor ze bekend staan als vitaminerijke slankmakers. Omdat de aardbeien het lekkerst smaken direct na de oogst, is het natuurlijk ideaal om een eigen aardbeienperk in uw tuin te hebben.

Soorten
In totaal zijn er ongeveer 1.000 soorten aardbeien. In Nederland en België zijn er ongeveer 60 soorten verkrijgbaar. De meeste hiervan zijn geschikt voor productieteelt, maar toch zijn er ook nog een aantal geschikt voor de huistuin. Aardbeien zijn onder te verdelen in eenmaal dragende en doordragende rassen. De eenmaal dragende soorten rijpen rond juni en juli en leveren heel veel aardbeien op. Van doordragende soorten kan bijna de hele zomer worden gegeten, maar hier zijn weinig vruchten tegelijk rijp. Wilt u bijvoorbeeld jam maken van uw aardbeien dan adviseren wij de eenmaal dragende aardbeien.

Zonnige plaats
Een aardbeienperk kan het beste op een zonnige plaats worden aangelegd. Hoe minder zon de aardbeien hebben hoe meer blad de aardbeien hebben en minder vruchten. Met name de eerste week is het erg belangrijk de grond goed vochtig te houden. Er mag alleen in geen geval water blijven staan. Later is het van belang regelmatig water te geven zodat de grond niet uitdroogt. Is er veel wind, probeer uw aardbeien daar dan tegen te beschermen. Om de vruchten droog en schoon te houden en vruchtenrot te voorkomen, adviseren wij om in het begin stro of folie onder de planten te leggen. Dit onderdrukt bovendien het onkruid. De cultuurduur van de aardbeien is drie jaar; op lichte grond is dit twee jaar. Na deze jaren leeft de plant nog wel, maar zal de opbrengst sterk terug nemen.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over aardbeien wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.