Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 5 november 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Elburg te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 5 november 2022 (herhaling zondag 6 november) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze tuintoppers uit.

Ludisia Discolor

Met als bijnaam de Juweel Orchidee is de Ludisia Discolor écht een plaatje. De bloeiperiode van deze kamerplant valt tussen de maanden november en februari. En met haar rood gekleurde bladeren is de Ludisia een prachtige kerstplant. 

Net als de andere orchideeën in de familie van de Ludisia, vindt deze kamerplant haar oorsprong in Azië tussen hoge bomen. Dit maakt het dat de Ludisia het fijnst staat op een schaduwrijke plek, in een vochtige bodem. Geef de Ludisia wat lauwwarm water zodra de bodem droog aan begint te voelen. Eens per twee maanden mag u de Ludisia bijmesten. Wees niet getreurd wanneer deze Juweel is uitgebloeid. U knipt de bloeitak tot 3 cm boven het blad af en geniet na zo’n 10 maanden van een tweede bloei. 

Zowel de Ludisia Discolor als andere planten uit de Orchideeënfamilie zijn te vinden op de plantenafdeling van ons tuincentrum in Elburg.

Callisia Rosato

De Callisia Rosato is misschien wel de liefst ogende kamerplant ooit. Met een overvloed aan kleine bladeren die prachtig roze kleuren valt de Callisia direct op. De Callisia Rosato stamt af van de originele groene Rosato en heeft overtijd haar roze bladeren ontwikkeld. Op deze ontwikkeling is doorgekweekt en zo kwam de Rosato tot stand. 

De Callisia Rosato is dol op zonlicht. En hoe meer zonlicht deze plant krijgt, hoe meer roze haar bladeren kleuren. Aan deze eigenschap heeft de Callisia haar bijnaam ‘Pink Lady’ te danken. 

De bladeren van de Callisia zijn heel fijn en dun, wat men doet denken dat deze kamerplant fragiel is. Maar niets is minder waar. De Pink Lady kan wel tegen een stootje en is heel gemakkelijk te verzorgen. Zet de plant op een zonnige plek, maar vermijd direct zonlicht want dan kunnen de bladeren verbranden. De Callisia mag best wat droger staan. In de wintermaanden bijvoorbeeld geeft u de Callisia eens per twee weken water. 

Deze Callisia Rosato, en andere makkelijke kamerplanten, vindt u bij ons in het tuincentrum in Elburg. 

Ilex ‘Dark Green’ - Bol op stam

De Ilex kent u misschien wel als struik of haag. Maar wist u dat de Ilex in alle vormen te snoeien is? Zo is de Ilex ‘Dark Green’ als bol op stam ontstaan. Deze tuinplant kan het hele jaar geplant worden, mits er geen vorst in de grond zit. Zet de Ilex ‘Dark Green’ op een zonnige plek en behoud op die manier ook in de winter deze rijke donkergroene kleur. 

Voor het aanplanten van deze kluitplant geven we u graag enkele tips.

  • Haal de pot van de plant, maak de wortels los en dompel deze onder in een emmer water zodat het water goed opgezogen kan worden. 
  • Deze Ilex mag met kluitdoek geplant worden. Het beste zou zijn om deze te verwijderen zodat wortels beter kunnen verspreiden. Let er goed op dat de plantdiepte zodanig is dat de kluit ongeveer op niveau van het maaiveld is. 
  • De Ilex is gevoelig voor concurrentie van planten in de nabije omgeving met betrekking tot water- en voedselopname uit de bodem. Daarom is het belangrijk om deze plant twee keer per week voldoende water te geven, in plaats van elke dag een beetje. Op die manier kan de bodem tussentijds opdrogen en krijgen de wortels lucht. 

De Ilex ‘Dark Green’ bol op stam is te vinden op de tuinafdeling in ons tuincentrum in Elburg waar onze medewerker u graag tips geven over deze en andere kluitplanten.

Choisya Ternata ‘Lich’

De sierlijke Choisya Ternata ‘Lich’ is een tuinplant die met zijn felle geel-groene bladeren direct opvalt in de tuin. In het voorjaar, tussen mei en juni, bloeit deze tuinplant ook. Er ontstaan dan prachtig witte bloemen die heerlijk geuren. 

Ook de andere planten uit deze familie zoals de Choisya Ternata ‘Gold Fingers’ en Choisya Ternata ‘Aztec Pearl’ zijn opvallende tuinplanten. Zo heeft de variant ‘Gold Fingers’, zoals de naam doet vermoeden, goudgele bladeren en laat de ‘Aztec Pearl’ in het voorjaar een schitterend contrast zien tussen de diepgroene bladeren en de maagdelijke witte bloemen.

De Choisya voelt zich het prettigst op een windvrije plek. De plant staat niet graag te nat en vraagt om regelmatig om een snoeibeurt. Met de juiste verzorging is de Choisya een stevige, sterke en compacte tuinplant. Behoud de unieke kleur van elke Choisya soort door de bodem regelmatig voldoende te bemesten. 

In ons tuincentrum in Elburg geven we u graag advies over de Choisya, de verzorging van deze tuinplant en laten we u graag de verschillende variëteiten zien. Kom langs!

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Elburg om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.